Şalterin Atma Sebepleri Nelerdir?

salter atma sebepleri

Şalter elektrik akımını kontrol eden bir devre elemanıdır. Bu devre elemanı akımın hareketini takip eder. Herhangi bir olağan dışı değişim söz konusu olduğunda elektrik kesilir. Aslında güvenli bir elektrik kullanımı için şalterin gerekli olduğunu söylemek mümkündür. Güvenlik açısından sıkıntılı bir durum söz konusu olduğunda şalter atar. Şalterin atma sebepleri çok çeşitli olabilir. Elektrik tesisatındaki ve cihazdaki arızalar, elektrik akımının fazla olması gibi pek çok nedenden bahsedebiliriz. 

“Şalter neden atar ve geri gelmez?” sorusunun yanıtı olarak güvenlik gerekçe gösterilebilir. Elektrik çarpması ve yangın gibi durumları önlemek için şalterler bir devre kesici olarak çalışır. 

Şalter atması gibi bir durum geçici ya da uzun süreli olabilir. Uzun süreli durumlarda sorunun kaynağını bulmak gerekir. Ancak bunun için elektrik tesisatı konusunda uzman birinden yardım almaya da ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Kaçak Akım Şalteri Neden Atar?

Şalter çeşitlerinden biri kaçak akım şalteridir. Kaçak akım şalterinin atmasının belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Devre bağlantılarının hatalı yapılması
  • Toprak temasının nötr olması
  • Yeterli seviyede topraklama direnci olmaması
  • Yıldırım düşmesi 
  • Kullanılan kaçak akım rölesinin elektrik tesisatına uygun olamaması
  • Kullanılan cihazlarda bir kaçak meydana gelmesi
kacak akim salteri neden atar

Şalter Atma Sorunlarının Çözüm Yolları

Sigorta attığında bazı çözüm adımlarını uygulamalısınız. İlk olarak şalterin hangi cihazları, aydınlatma sistemini kontrol ettiğini belirlemelisiniz. Ana şalterin yanı sıra belli noktaları kontrol eden şalterler de vardır. Ana şalter tüm elektriği keser. Diğer şalterler sadece bağlı oldukları devreyi keser. Tüm cihazların fişini çekip ve aydınlatmaları kapatıp sistemi kontrol edebilirsiniz. 

Devre kesici hangi cihaz prize takıldığında atıyorsa sorunun o cihazdan kaynaklandığını anlayabilirsiniz. Dijital bir multimetre kullanarak şalteri kontrol etmekte de fayda var. Bu sayede devre kapasitesi ve yükü arasında uyumsuzluk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Elektrik kaçağı gibi bir durum söz konusuysa, şalteri açmaya çalıştığınızda kıvılcım çıkıyorsa mutlaka profesyonel yardım almalısınız. 

Şalter Arızalandığında Hangi Adımlar İzlenmelidir?

“Şalter arızası nasıl giderilir?” sorusuna yanıt ararken ilk olarak güvenliğinizi sağlamaya odaklanmalısınız. Şalterde kaçak olması halinde hayati tehlike yaratacak durumlar bile söz konusu olabilir. Bu nedenle şalter arızası olduğunda profesyonel yardım almak daha sağlıklı bir çözümdür. Akım koruma rölesi gibi ürünler kullanarak yüksek elektrik akımı gibi durumlardan korunabilirsiniz. 

salter arizasi cozumu

Elektrik Devrelerinde Güvenlik Önlemleri

Şalterin atmaması ve elektrik devrelerinin güvenle çalışması için belli önlemler alınabilir. Dikkat edilmesi gereken detaylardan biri uygun yalıtım ürünlerinin tercih edilmesidir. İletken olmayan ya da iletkenlik etkisi zarar görmemiş ürünler ile elektrik kaçaklarından korunabilirsiniz. Elektrik kablolarında, diğer devre elemanlarında hasar olup olmadığı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Herhangi bir hasarın söz konusu olması durumunda hasar giderilmeli, parça ya da cihaz değişimi yapılmalıdır. Kullanılan cihazların ve elektrik malzemelerinin ulusal ve uluslararası kalite standartlarına uygunluğu da önemli bir detaydır. 

Şalterin Sürekli Atmasına Neden Olan Faktörler

“Elektrik şalteri neden sürekli atıyor?” sorusunun yanıtı elektrik devresindeki yük olabilir. Örneğin bir evde buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi pek çok cihaz aynı anda çalıştığında aşırı yük oluşabilir. Bu da şalteri attırır. Prizlerin ıslanması da şalter atmasına neden olan faktörler arasındadır. 

“Sigorta neden atar?” sorusunun cevabı kısa devre de olabilir. Elektrik devresinde kısa devre meydana gelmesi sebebiyle yangın gibi riskler de ortaya çıkar. Bir cihaz ve prizin birbiriyle uyuşmayan elektrik akımı seviyeleri voltaj dengesizliği yaratır. Öte yandan cihazlardaki arızalardan kaynaklı olarak da şalter atabilir. 

Elektrik Kaçağı ve Şalter İlişkisi

Elektrik kaçağı olması halinde şalter atar. Bu sayede elektrik kaçağının yol açtığı riskler ortadan kalkar. Elektrik kaçağının yol açacağı risklerden biri yangındır. Bir diğeri ise kaçağın olduğu noktaya temas edilmesi halinde elektrik çarpmasıdır. Elektrik kaçağının kaçak akım rölesi tarafından anında tespit edilmesiyle bu tehlikeler ortadan kalkar. Ancak bunun mümkün olması için her zaman kalite standartlarına uygun üretilmiş şalterleri tercih etmelisiniz. For Elektrik bünyesinde birbirinden kaliteli şalterleri ve diğer elektrik devre elemanlarını bulabilirsiniz.